Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BLISS ALAPÍTVÁNY

2009.12.06

A BLISS ALAPÍTVÁNY 

Kép

 

Aki nem tud beszélni annak szokásostól eltérő utakat kell választania gondolatai, érzései kifejezésére. Ilyenek a gesztusok mellett a kommunikációs táblákon vagy elektronikus eszközökön, ún. kommunikátorokon elhelyezett üzenethordozók, mint például a képek, a grafikusábrák, a Bliss-jelképek, a betűk és a szavak.

 

Az egyéni kifejezésmód megtalálásá hoz nyújt segítséget a Bliss Alapítvány 

Segítő Kommunikáció Módszertani Központja (SKMK)komplex rehabilitációs szolgáltatások keretei között.

Cím: H-1112 Budapest XI., Neszmélyi út 36. (Őrmezői lakótelep)
Telefon & fax: (+361) 310-3583

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Dadogás

(Sz. Mónika, 2010.03.09 20:43)

Kedves Gizella!

Mindenkit megvisel egy műtét, s nagy valószínűséggel ez váltotta ki a dadogást. Ez egyfajta érzelmi reakció. Nagy stressz, trauma is kiválthatja kisgyerekkorban a dadogást. Ha hosszabb ideje is fennáll, akkor érdemes logopédushoz fordulni.

Az én kisfiam az óvodába kerüléskor kezdett dadogni, s sokáig tartott míg elmúlt (majdnem 1 évig), körülbelül addig amíg nem szerette meg az óvodát. Amíg érzelmileg helyre nem jött, meg nem szokta hogy mindig jövünk érte :). Az ön unokájának is a műtétet kell kihevernie ez tőle függ mennyi ideig fog tartani.
Ami fontos,hogy nem szabad kijavítani a beszédét, nem szabad felhívni a figyelmét a dadogásra. Úgy kell viselkedni mintha nem is hallanák a dadogást! Türelmesen végig kell hallgatni míg ki nem mondja a szavakat. Ha a család rágörcsöl a dadogásra azt nagyon megérzik a gyerekek és akkor már ez a megfelelési kényszer is görcsösséghez vezet ami csak fokozza a dadogást. Hinni kell benne hogy túl lesznek ezen és sokat nevetni-mosolyogni rá! Sok közös program, extra szeretgetések kellenek neki hogy elfelejtse a műtétet mert nagyon félt tőle. A dadogást félelem váltja ki. Lehet nem is a műtét hanem a kórházi tartózkodás áll a dadogás hátterében.
Hasznos sokat mondókázni és közösen énekelni, mert a már megtanult mondókát vagy dalt könnyebben, gördülékenyebben tudja kimondani így van sikerélménye. Nagyon fontos hogy most érzelmileg támogassák, szerető, tényleg türelmes család vegye körül ahol megerősítik hogy szeretik és számíthat az anyura és apura és ahol nem napi téma az hogy dadog.

Érdemes elolvasni néhány cikket a témáról:
http://babafalva.hu/a-dadogas-okai-es-kezelese/

http://www.hazipatika.com/articles/Nem_drama_de_kezeljuk_Draga?aid=20051111125318

A neten találtam egy logopédust aki felajánlotta egy fórumban, hogy szívesen válaszol az emailben feltett kérdésekre beszédhibával kapcsolatban. Az email címe:
solyomv@comunique.hu

Kérem ne aggódjon! Ez türelemjáték.

Zápor u 55 5 26 03 Budapest 1032

(Hubert Gizella, 2010.03.09 11:05)

Segitségüket kérem ,unokámnak kivedték a manduláját,rá pár hétre elkezdett dadogni szeretném tudni hová forduljunk.